Vaste spaarrente
Even grof gezegd zijn er 2 soorten spaarrekeningen. Bij een gewone spaarrekening gelden geen voorwaarden. Je beslist zelf wanneer je geld opneemt en stort. Bij deze spaarrekening heb je een variabele spaarrente. Als de spaarrente gaat stijgen is dit gunstig, maar op dit moment is de spaarrente aan het dalen. Het is dan verstandiger om te kiezen voor een vaste spaarrente. Over het algemeen kun je zeggen dat je een vaste spaarrente bij een spaardeposito krijgt. Een spaardeposito is een spaarrekening waar je je geld voor een vooraf bepaalde periode vastzet. Bij de meeste banken is dit minimaal een jaar. Je wordt hiermee beloond met een hogere spaarrente. Waar moet je opletten als je je geld wilt zetten op een spaarrekening met een vaste spaarrente?
Voordelen van een vaste spaarrente
Op dit moment is de spaarrente weer langzaam aan het dalen. We hadden een periode dat de spaarrente weer tussen de 2 en 3 procent zat, maar daarvoor waren er spaarrekeningen waarbij je nog geen 2 procent aan rente kreeg. Je weet nooit tot hoever de rente gaat dalen, maar door nu te kiezen voor een vaste spaarrente heb je geen last van rentedalingen. Je krijgt een vaste spaarrente over het algemeen alleen als je je geld vastzet voor een bepaalde periode. Ook hiervoor wordt je beloond waardoor de spaarrente nog hoger zal zijn. Je kunt zeggen: des te langer je je spaargeld vastzet, des te hoger zal de spaarrente zijn.
Toch is het niet aan te raden om je spaargeld zomaar voor bijvoorbeeld vijf jaar vast te zetten. Je kunt namelijk niet zomaar aan je geld komen. Heb je je spaargeld eerder nodig? Dan is de kans groot dat je een soort boete-bedrag moet betalen. Lees altijd even de voorwaarden na als je je spaargeld op een spaardeposito wilt storten. Probeer altijd van tevoren in te schatten welke kosten je het komende jaar hebt en hoeveel geld je van je spaargeld nodig zult hebben. Kom je tot de conclusie dat je waarschijnlijk je spaargeld niet hoeft aan te breken, dan kun je met een gerust hart een spaardeposito openen.
Heb je een aardig bedrag een spaargeld? Dan wordt aangeraden om meerdere spaardeposito's te openen. Zet een gedeelte (bijvoorbeeld 5000 euro) voor een jaar vast. Dit geld plus rente komt na een jaar vrij zodat je weer opnieuw kunt bekijken hoe het er met je financiele situatie voorstaat. Heb je meer spaargeld? Dan kun je het overige gedeelte langer vastzetten. Hierdoor zal je een hogere spaarrente krijgen!
Nadeel van een vaste spaarrente
Het nadeel van een vaste spaarrente is dat de kans bestaat dat je je spaargeld vastzet tegen een te lage spaarrente. Dit is bijvoorbeeld het geval als de spaarrente weer flink gaat stijgen. Maar op dit moment is dit niet aan de orde aangezien de spaarrente alleen maar aan het dalen is. Als de rente weer gaat stijgen gaat hij over het algemeen maar met tienden van een procent omhoog. Hij zal nooit binnen een jaar met hele procenten omhoog gaan! Al met al loop je dus weinig risico als je je spaargeld vastzet tegen een vaste spaarrente.