Uitleg spaardeposito

Een spaardeposito is niet helemaal hetzelfde als een spaarrekening. Bij een gewone spaarrekening heb je namelijk geen enkele verplichting, terwijl een spaardeposito een soort contract is. Je gaat een overeenkomst aan met de bank naar keuze. Jij zet je spaargeld voor een bepaalde periode vast en de bank geeft je hiervoor een hogere rente dan bij een gewone spaarrekening. Wanneer je je geld op een spaardeposito zet, is het niet de bedoeling dat je dit eraf haalt voordat de vastgestelde periode is afgelopen. Wil je het geld er wel af halen? Dan betaal je over het algemeen een boete. Lees van tevoren altijd even de voorwaarden want er zijn bij de meeste banken wel enkele uitzonderingen. Zo komt je geld vrij bij overlijden, scheiding of werkloosheid. Het moeilijkste van een spaardeposito is om te schatten hoe lang je je spaargeld moest vastzetten. Hoe bepaal je deze periode?

Uitleg spaardeposito

Je kunt bij een spaardeposito van tevoren bepalen hoe lang je je spaargeld vastzet. Hierbij moet je met een paar punten rekening houden. Zo moet je een inschatting maken hoe lang je je spaargeld kan missen. Bij de meeste banken moet je namelijk een soort boete betalen als je je spaargeld eerder wilt opnemen. Deze boete is ronde de 2 tot 10 procent van het spaarbedrag. Dit is afhankelijk van de bank en de looptijd van het deposito. Niemand kan in de toekomst kijken, maar je kunt wel een inschatting maken. Zorg dat je altijd een gedeelte van je spaargeld op een spaarrekening hebt staan waar je wel gelijk aan kunt komen. Dit is je spaarpotje voor noodgevallen. De rest van je spaargeld kun je onderbrengen in één of meerdere spaardeposito's.

Bij verschillende banken is het mogelijk een spaardeposito van 3 of 6 maanden af te sluiten. De rente zal hierbij niet veel hoger dan bij een normale spaarrekening, maar iedere tiende van een procent is mooi meegenomen. Een kortlopende spaardeposito is ideaal als je de kans groot acht dat je je spaargeld nodig zult hebben op korte termijn. Je kunt je spaargeld tijdelijk vastzetten en zo toch iets meer spaarrente ontvangen. Het voordeel van een spaardeposito van 3 of 6 maanden is dat je de rente ook na deze periode uitbetaald krijgt. Bij een normale spaarrekening moet je over het algemeen wachten tot het einde van het jaar.

Veel mensen kiezen voor een spaardeposito tussen de 1 en 3 jaar. Je kunt aan de rentepercentages zien dat de banken verwachten dat de rente verder zal dalen. Zo krijg je voor een spaardeposito van 2 jaar bij sommige banken minder rente dan bij een spaardeposito van 1 jaar! Een spaardeposito tussen de 1 en 3 jaar is ideaal als je het geld de komende jaren waarschijnlijk niet nodig hebt. De tijd totdat je spaargeld vrij komt is gemakkelijk te overbruggen. Verder kun je een spaardeposito voor deze periode afsluiten als je verwacht dat de rente na die tijd weer omhoog zal gaan. 

Mensen kiezen vaak voor een spaardeposito van 5 jaar of langer als ze ergens voor aan het sparen zijn. Dit kan bijvoorbeeld een studie van de kinderen zijn of een nieuwe keuken of badkamer. Je zet je spaargeld vast tegen een bepaald bedrag en door de rente zal dit bedrag alleen maar hoger worden. Maar weinig mensen zetten al hun spaargeld zonder doel bijvoorbeeld 10 jaar vast. Je kunt nooit weten of je het geld in de toekomst nodig hebt en of de rente weer zal stijgen.

Geld bijstorten op een spaardeposito

Bij de meeste banken is het niet mogelijk om geld bij te storten op een spaardeposito. Het is dus een vast bedrag dat je op een spaardeposito stort. Bij sommige banken kun je wel geld bijstorte, maar dit bedrag krijgt een eigen rentepercentage. Let dus altijd goed op wat precies je bedoeling is. Wil je puur je spaargeld vastzetten tegen een hogere rente of wil je nog meer sparen zodat je meer spaargeld krijgt? Met verschillende spaarrekeningen kun je dit combineren.

Garantie

De banken komen de laatste tijd niet echt positief in het nieuws. Toch hoef je je hier als spaarder geen zorgen over te maken. De Nederlandse banken staan er vrij sterk voor. Ook is je spaargeld tot 100.000 gegarandeerd door de Nederlandse staat. Heb je meer geld? Verspreid dit dan bij verschillende banken!